Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medaile smrti

Tak tu máme novou vypečenou kauzu. Premiér vetoval prezidentovo jmenování Karla Srpa do etické komise! Vzpomněl jsem si, co tady nedávno kdosi napsal: "Když  Merkelová nebo šéfové EU vypustí větry, Sobotka už začne tlačit."

Nevím, jestli Karel Srp někdy podepsal estébákům tzv. vázací protokol, a pokud ano, jestli na své kolegy a známé skutečně donášel, nebo jestli to jako mnozí jiní prostě ošvejkoval tím, že jim "nabonzoval" věci všeobecně známé. Anebo jestli ta Srpova "hlášení", o kterých mluví Hutka, nenapsali sami estébáci a jeho podpis nezfalšovali. Slyšel jsem totiž od Heřmana Chromého, někdejšího disidenta a polistopadového poslance ČNR, za normalizace zavřeného za "urážky" Gustáva Husáka, že v jeho případě zfalšovali nejen jeho dopis psaný prezidentovi na psacím stroji, který mu při domovní prohlídce zabavili, ale nejspíš i jeho podpis. Anebo poslední stranu původního dopisu nechali a přiložili ji  k těm předcházejícím zfalšovaným - což je totéž.

Jak to bylo v Srpově případě mohou vědět jen estébáci, Karel Srp a Bůh - pokud tedy existuje a zabývá se kdejakým lidským svinstvem.

Co ale vím zcela určitě, je, že Karel Srp vedl u režimu neoblíbenou Jazzovou sekci Svaz hudebníků, spolu s Luďkem Hulanem pořádal Jazz film fóra v malostranském Rubínu, kde se vystřídali snad všichni dobří jazzoví hudebníci té doby a kde se promítaly filmy, které neměly šanci dostat se do kin, že stál za pořádáním Jazzových dnů v Lucerně a že se zasloužil o vydání různých nepovolených knih včetně zakázaného románu Bohumila Hrabala Jak jsem obsluhoval anglického krále.

Normalizátoři se mu za to odměnili trestem odnětí svobody. Prezident republiky Miloš Zeman před časem státním vyznamenáním.

A v tom bude nejspíš jádro pudla. Antizemanovci už nevědí jak nenáviděnému starci na Hradě namydlit schody. Tak na to jdou od lesa - přes skandalizaci jím vyznamenaných lidí. Např. nejčtenějšího českého básníka Jiřího Žáčka, který stál v abecední řadě vyznamenávaných sice až na konci, ale medaili na něj vybyla. Nebo Karla Srpa, kterého všichni ještě před pár lety velebili, ale od té doby, co přijal od Zemana vyznamenání, mu ukazují jak římští císařové palcem dolů. A dokonce i režiséra Filipa Renče, kdysi jejich miláčka, který kdyby natočil Lídu Baarovou před pár lety, vyhrál by nejspíš Českého lva. Ale že vzal od Zemana medaili, je na černé listině taky...

To nejsou náhody, to je kampaň. Vedená pod ďábelským heslem "Kde nemůžu uškodit, můžu aspoň zasmradit!" Třeba i v nějaké té snobské pražské kavárně! Oni se už nějací ti naivkové, kteří o daném problému nic nevědí, chytí. Ucpou si nos a štítivě se odvrátí...

Autor: Jaroslav Čejka | středa 25.1.2017 14:33 | karma článku: 39,08 | přečteno: 1508x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik