Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TRUMPUTIN versus MERKELTUSK?

Žijeme v době hybridních alergií, motorů a politických hrozeb. Osa německé kancléřky Merkelové a předsedy Evropské rady Tuska už běží jako po másle, zatímco dohoda prezidentů USA a Ruska se teprve rodí. Ale tak už to chodí, že?  

Zdánlivě nerozborné přátelství polského Kašuba a Němky s polskými kořeny teď kalí studená sprcha, kterou je pro oba zvolení miliardáře (v minulosti ovšem i bankrotáře) americkým prezidentem a jeho telefonické a mediální námluvy s ruským prezidentem (v minulosti ovšem i agentem KGB). Otázkou samozřejmě zůstává, jestli je kalí jako čistá voda železo v ušlechtilou ocel, nebo jako ta kalná čistou vodu v obyčejné splašky.

Angela Merkelová a Donald Tusk jsou oba stoupenci multkulturalismu a na národnosti si pro jistotu nehrají. Nebo to alespoň v zájmu nějakých vyšších cílů úspěšně předstírají. To Donald Trump a Vladimír Putin jsou na svou americkou, resp. ruskou národnost hrdí. Nebo to alespoň úspěšně tvrdí. Donald Trump má sice německé kořeny, ale ve Spojených státech má nějaké ty neamerické kořeny každý. Včetně Indiánů, oněch předkolumbovských Američanů, jejichž genocidu evropští dobyvatelé nedovedli k úspěšnému konci. Zato Vladimír Putin je etnicky čistý Rus. Jenže znamená to vůbec ještě něco? Navíc v Rusku, kde tvoří Rusové "jen" 80 % obyvatelstva?

Přiznávám, že nevím. Ono to vůbec ne vždy něco znamenalo. Ve středověku dokonce téměř nic. Tenkrát patřily země panovníkům a obyvatelé těch zemí byli jejich poddanými, ať už byli jakéhokoli původu a ať byla jejich mateřštinou kterákoli řeč. A později? Napoleon byl Korsičan, Hitler Rakušan a Stalin Gruzínec. Abych jmenoval aspoň ty neblaze nejproslulejší. A jen slušné vychování mi brání jmenovat v této souvislosti některé jiné z dob historicky zcela nedávných.

Zkusím píchnout do vosího hnízda: extrémní nacionalismus a rasismus mi nahánějí strach. Ale náboženský fundamentalismus také. Xenofobie mi připadá směšná, jenže naivně uspěchaný multikuluralismus jak by smet. A islamistický terorismus mě děsí, ale ještě víc mě leká imigrační politika Evropské unie.

A teď babo raď! Na kterého koně vsadit? Na Donalda Trumpa, nebo na Donalda Tuska? Do které firmy investovat pár našetřených korun, které už dávno nejsou kryté zlatem a všemi aktivy někdejší Státní banky československé? Do TRAMPUTIN Investment, nebo do MERKELTUSK Trust? Nebo snad radši rovnou do nadnárodního řetězce MCDONALD’s Corporation, který  Sibiř, to bájné surovinové Eldorádo naší doby, svým způsobem už ovládl?

Bojím se, že ať se rozhodnu jakkoli, rozhodnu se špatně. Protože politika je sportovní disciplína, jejíž pravidla se mění po každém vyhraném utkání a někdy i v jeho průběhu. A podléhá módám jako umění a kultura vůbec. Na barikády tedy nepůjdu kvůli žádnému z nich. Pokud se ovšem spokojí se svým územím a nebudou nám sem cpát zlodějské banky ani tanky a radary ani sonary. (Shakespear si myslel, že Čechy mají moře a takové omyly přežívají své autory.) A pokud nám nebudou vnucovat své imigranty a podmiňovat jimi granty.

Zrovna včera jsem dostal e-mail s politickou mapou Afriky z roku 1914. Jsou na ní vyznačeny všechny tehdejší kolonie v Africe, která byla kolonizována z více než 90 % sedmi evropskými státy - Belgií, Francií, Itálií, Německem, Portugalskem, Španělskem a Velkou Británií. Průvodní text konstatuje, že uvedené státy, které jsou dnes členy Evropské unie, ze svých kolonií dlouho a velice bohatly, a proto by měla EU rozdělovat imigranty z Afriky mezi ně. A že stejný klíč by měl určovat kvóty pro rozdělování imigrantů mezi někdejší kolonizátory zemí Asie.

Zní to poměrně logicky, že? Ale není to zase jen nějaký podvrh? Informační dezinformace z ideodiverzních dílen nejmenovaných tajných služeb?

Už aby Ministerstvo vnitra ČR či jeho Nový útvar pro boj s terorismem a hybridními hrozbami spustily něco jako svou linku důvěry, aby měl loajální a disciplinovaný bloger, jako jsem já, kam zavolat, když je zmítán podobnými pochybnostmi a nechce dopadnout jako Josef Švejk, kterého jeho bytná veze k odvodu v invalidním vozíku a on - mávaje berlemi - hrdinně volá: "Na Bělehrad!"

Já sice invalidní vozík nemám, ale francouzské hole a invalidní značku na autě ano. Říká se, že blbost je taky dar boží. A nedostatek politické kultury je už dávno jen loužička, do níž se strká čumák jen starým psům, kteří se beztak novým kouskům nenaučí, a navíc se dají snadno chytit.

 

 

Autor: Jaroslav Čejka | středa 1.2.2017 18:20 | karma článku: 17,50 | přečteno: 302x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:53

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik