Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez ženských a bez tabáku?

V českých hospodách se přestalo kouřit. Symbolicky ve světový den bez tabáku. Třeba se vrátíme k jeho žvýkání. To zákon nezakazuje. Jsem sice nekuřák, ale kuřáků a hospodských je mi trochu líto. Stát je připravil o další svobodu.

A to o svobodu volby mezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací, která existuje ve většině států Evropské unie, ale my samozřejmě musíme být papežštější než papež. Vlastně o ni připravil i nekuřáky. Ti teď prostě musí do nekuřáckého podniku, i kdyby chtěli galantně doprovodit svůj kouřící protějšek do kavárny či vinárny pro kuřáky.

Nový zákon, který mi do jisté míry připomíná nechvalně proslulou americkou prohibici i tuzemský zákaz prostituce, se bude samozřejmě obcházet a vydělávat na něm budou provozovatelé různých ilegálních doupat příslušných neřestí, jakož i úplatní kontroloři a policisté, kteří budou umět dát svým ovečkám včas avízo, případně dokážou v pravou chvíli zavřít oči.

A zákona dbalí hostinští, číšníci a barmani budou kuřáky vyhánět na chodník, kde jim budou zřizovat předzahrádky nebo aspoň megapopelníky. Chudáci nekuřáci, kteří nad takovými chodníky či předzahrádkami bydlí! Ti si asi dlouho do noci okna neotevřou. A chudáci magistrátní úředníci a soudci, kteří budou muset stížnosti či žaloby poškozených řešit.

Mimochodem, jak se to bude dělat v zimě? To budou kuřácí  venku klepat kosu a pak s nachlazením zatěžovat doktory a zdravotní pojišťovny? Nebo jim budou kavárníci a restauratéři dávat ven elektrické tepelné zdroje, připomínající bedly nebo muchomůrky? Na tom by aspoň mohl vydělat ČEZ a možná že celé Čezko...

Ještě jednou zdůrazňuji, že jsem nekuřák, protože mám celý život astma a teď už řadu let i ventilační poruchu plic obstrukčního typu. Osobně mi zákaz kouření v restauracích nevadí a na inhalování z inhalátorů se zatím žádný zákaz nevztahuje. (Ale na protiastmatické cigarety, které se kdysi prodávaly i v českých lékárnách, už ano.) Jenže se bojím, aby po čase nenásledoval zákaz návštěvy  pohostinských podniků všeho druhu nesezdanými páry. Vždyť od náhodných sexuálních partnerů se dají snadno a rychle chytit ještě horší nemoci než z cigaret, dýmek a doutníků.

Řeknu vám, ještě že se toho nedožili pánové Winston Churchill nebo George Simenon a jeho komisař Maigret!

Náš pan prezident a senátor Kubera to už snad nějak doklepou. Nebo budou mít coby V.I.P. nějakou tu výjimku?

Autor: Jaroslav Čejka | středa 31.5.2017 13:41 | karma článku: 30,74 | přečteno: 893x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik