Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gang čtyř

Gang čtyř byla skupina členů politického byra Ústředního výboru Komunistické strany Číny,  vedená vdovou po Mao Ce-tungovi, která po jeho smrti usilovala o moc. Náš gang čtyř má onačejší jména: Bělobrádek, Farský, Fiala a Kalousek.

Vytvořili zbrusu nový pravicový Demokratický blok, ve kterém po volebním debaklu, vydávaném za klinickou smrt demokracie v ČR, usilují o vlastní mocenskou resuscitaci. Bohužel přitom používají metody, které se opakovaně neosvědčily: neochotu k jakékoliv vládní spolupráci, parlamentní obstrukce a neustálé skandalizování svých nenáviděných politických odpůrců.

Nejsou schopni uznat vítězství hnutí ANO a dostávají osypky z možnosti, že by Miloš Zeman v blížících se prezidentských volbách obhájil svůj prezidentský mandát.

Připomínají tak dávné ministry Gottwaldovy vlády, kteří ve snaze zabránit KSČ v jejich demontáži předúnorových politických poměrů podali demisi s naivní nadějí, že ji president Beneš nepřijme. Jenže on ji přijal.

Osobně mě nejvíc mrzí, že se na palubě politického Titaniku zvaného Demokratický blok ocitl spolu s Miroslavem Kalouskem a jeho omlazeným klonem Janem Farským i Petr Fiala, svého času náš nejlepší polistopadový ministr školství, místo aby třeba přijal nabízenou vládní spolupráci a vytvářel pak ve vládě vítězi voleb názorovou protiváhu.

Jestli navíc pravicové seskupení, pokrytecky nazývané Demokratický blok, vyjádří v prezidentských volbách svou podporu Mirkovi Topolánkovi, bude to něco jako polibek smrti v mileneckém objetí, kterému se říká "šedesát devět".

A protože jsem vyznavačem zlidovělého verše Jiřího Suchého, že trocha poezie nikoho nezabije, končím satirickou minibásní nesmrtelného génia Karla Havlíčka Borodubského, který už šlape na paty i Járovi da Cimrmanovi:

 

POLITICKY NEKOREKTNÍ OTÁZKY

Topolánku Mirku,

máš staženou dírku?

Možná že Dalík v lochu

zazpívá víc než trochu.

Nechceš ho cestou milosti

z kriminálu včas vyprostit?

 

Tož tak a nejinak.

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Čejka | středa 15.11.2017 15:53 | karma článku: 36,20 | přečteno: 1248x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik