Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špatná léčba Klausem

Filmový režisér Igor Chaun se nedávno nechal slyšet, že ho říjnové volby sice zděsily, ale že voliči nakonec nevybrali tak špatně, protože demokrati tady osmadvacet let jen kradli.

Igor Chaun je nejen filmový režisér, o kterém se v poslední době často hovoří a píše jako o zmarněném talentu, ale byl také jedním ze studentských vůdců v listopadu 1989. S trochou škodolibosti a velkou dávkou generalizace by se dalo říct, že tedy patří k těm, kteří naší polistopadové realitě pomáhali na svět.

Roku 1992 natočil Chaun dokumentární film Léčba Klausem, který na mě tenkrát zapůsobil jako filmová groteska. Dost jsem se nasmál. Ale jak je vidět, režisér od té doby urazil kus cesty. Jen doufám, že rozhodující podíl na jeho vystřízlivění neměl nedávný výrok nového amerického velvyslance v Praze Stephena Kinga, že věří v úspěch nové české vlády. Že prostě nechytil nový vítr.

Stephen King není Andrew Shapiro, který byl v podezření, že zasahoval do české politiky více, než je zdrávo. A nemá nic společného se svým jmenovcem, oblíbeným autorem krimithrillerů. Zatím to tedy vypadá, že si nebude hrát na žádného animátora toho, co se u nás teď děje. Což je sice v rozporu s údajným výrokem Mirka Topolánka (údajným proto, že jsem ho neslyšel na vlastní uši, ale jen četl na netu, a internet jak známo unese všechno), že politiku u nás ovlivňují USA, ale budiž. Jiní prezidentští kandidáti zase tvrdí, že říjnové volby u nás ovlivnily ruské tajné služby a že hrozí ovlivnění i těch prezidentských, jenže od takového tvrzení se opatrně distancovala dokonce i naše Bezpečnostní a informační služba.

A tak mě napadá, že možná nazrál čas k tomu, aby Igor Chaun natočil nový filmový dokument. Teď jde ovšem o to, jak by se měl jmenovat. Léčba Klausem jr.? Léčba Babišem či Zemanem? Anebo rovnou Léčba Trumputinem?

Na mou duši nevím. Na takovou otázku neumím odpovědět.

Autor: Jaroslav Čejka | pátek 15.12.2017 11:58 | karma článku: 0 | přečteno: 396x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik