Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vilém Čok a novičok

Ptáte se, co má společného Vilém Čok s novičokem? Vlastně nic. Snad jen to, že svého času nazpíval písničku "Zachraňte Ježíška!" a že dnes zapěli pravicoví poslanci žalozpěv, který by se mohl jmenovat "Zachraňte kauzu novičok!"

Protože o nic jiného nešlo. Pravicoví poslanci s bohatýrem Kalouskem v čele se chtěli pokusit  ve Sněmovně skandalizovat prezidenta rapubliky za jeho výroky o novičoku. To by jim asi nedalo moc práce, protože ve výrocích Miloše Zemana o novičoku lze celkem snadno najít hned několik překlepů a slabých míst. Ale protože v celé kauze máme k dispozici už dost výroků do věci mnohem zasvěcenějších lidí, než jsou pánové Kalousek, Bělobrádek a spol., provládní poslanci jim neumožnili stavět ve Sněmovně další antihrad z písku, a nepřihlásili se. Takže jako by tam nabyli. A čtyřicet poslanců opozice není usnášení schopných. Takže jejich antihrad z písku, i kdyby nějaký uplácali, by se stejně vzápětí rozsypal jako hrad z mouky dvounulky.

Kdyby to nebylo tak trapné a kdyby tu trapnost neodstarovali už někteří senátoři s hraduchtivým panem Štěchem v čele, bylo by to k smíchu. Ale ono není.

Byli jsme totiž zavlečeni do informační války. Respektive do další bitvy světové pseudoinformační války. Protože kdo dokáže říci, kdo a v čem má vlastně pravdu? Britská vláda v čele s jmenovkyní autora indiánských pohádek Karla Maye, která má na hlavě máslo "brexitu", nebo ta ruská, kočírovaná někdejším agentem KGB Putinem, který vytáhl Rusko z marasmu, kam ho zatáhl jeho věčně ožralý předchůdce Jelcin se svou diamantů chtivou dcerou? 

Já to říct neumím, to přiznávám. Ale některá fakta bijí do očí. Někdejší sovětský agent Skripal, který později přeběhl na druhou stranu a předal Britům seznamy desítek ruských agentů působících na jejich území, si tak jedním vrzem pořídil i desítky nepřátel na život a na smrt. Popravdě řečeno je zázrak, že se dožil toho pseudonovičokového útoku. Pseudo proto, že kdyby to byl opravdu novičok, byl by po smrti teď. A s ním i jeho nešťastná dcera. Ale to všechno je jenom kdyby. A kdyby jsou - jak známo - chyby.

Celou kauzu by měla vyšetřit nějaká nezávislá mezinárodní komise, ve které by měly mít své zástupce také Velká Británie a Rusko. A soudit by ji měl mezinárodní soud v Haagu, i když i o jeho nestrannosti by se rovněž dalo s úspěchem pochybovat.

Vílém Čok umí nepochybně zpívat líp než páni poslanci a dámy poslakyně za KDU-ČSL, ODS, TOP 09 a STAN. A navíc ve své písni bojuje za našeho Ježíška proti komerčně agresivnímu Santa Clausovi. Nemluvě o tom, že na onoho svatého druhé kategorie je spousta občanů České republiky alergických i z úplně jiných důvodů.

Ale bojovat proti řádně zvolenému, i když v mnohém nedokonalému českému prezidentovi ve jménu krajně podezřelé kauzy "novičok", můžou jen političtí zoufalci, kteří ke všemu zpívají až nesnesitelně falešně!

Autor: Jaroslav Čejka | čtvrtek 31.5.2018 12:47 | karma článku: 33,64 | přečteno: 700x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik