Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šťastná to doba!

Jsem rád, že jsem se dožil dnešní doby, kdy i venkovský dědek s nepříliš vysokým vzděláním, jako jsem já, může svobodně demonstrovat a říkat, co si myslí! Ale co říkám říkat - dokonce i psát. Tedy alespoň na blogu. A ne jenom já.

Dokonce i pánové Ziegler, Trčálek a mnozí další, kteří jsou jiné krevní skupiny. Tak je to totiž správné, tak to má byť!

Když demokracie, tak pro všechny - tedy i pro ty, kteří se mnou nesouhlasí (a já s nimi), kteří kádrují Babiše či Sýse, a naopak jsou empatičtí a shovívaví k protektorátním kolaborantům s Němci nebo k lidem, kteří v předlistopadových dobách hrabali peníze, aby měli co investovat, až ta svoboda přijde (jednou přece přijít musela) a pro jistotu nikdy nikomu nijak nepomohli.

A také pro lidi, kteří jsou líní chodit k volbám, ale pak protestují proti jejich výsledkům. Kteří odmítají převzít spoluodpovědnost za vývoj společnosti vstupem do vlády, a pak je jim zatěžko nést úděl opozice a děsí je, že to za ně vzali jiní. A nepřijde jim vůbec trapné, že to s těmi jinými chtěli dát kdysi dohromady oni. (Že, pane Kalousku?)

Jenom mě mrzí, že se zatím nenašli odvážní a schopní mladí lidé s vyšším vzděláním, kteří by začali bojovat za vodu a za nápravu polistopadovch privatizací vodáren, jejichž zásluhou dnes platíme za vodu jak někde v pouštních oblastech, nebo kteří by vystoupili proti tomu, že český PEN klub místo aby bojoval proti bezmála třicetileté ostrakizaci a diskriminaci českých levicových spisovatelů kádruje básníka zahnaného politickými fanatiky do kouta. Anebo proti parazitujícím majitelům zdevastovaných domů, kteří bohatnou z chudoby "nepřizpůsobivých" spoluobčanů a štědrých státních příspěvků na bydlení, tekoucím do jejich kapes. Případně proti lichvářům a ve srovnání s Evropou mnohonásobně přepláceným exekutorům, díky nimž máme už více než 70 000 bezdomovců. A tak dále, a tak podobně, kočárem bílým kolem černých skal. (I pirát by jim zatleskal.)

Demokracie je prostě skvělá věc. Ale to by ji nesměli zneužívat bezcharakterní kariéristé a splachovací grázlové ze všech stran!

Nebo snad smějí? Vlastně ano - smějí se nám!

Autor: Jaroslav Čejka | středa 6.6.2018 10:33 | karma článku: 30,13 | přečteno: 526x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik