Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nás vytáhne z multikaše?

Nedávno jsem tu psal ironickou glosu o tom, že nám asi hrozí válka s Turkem. A v jejím závěru jsem pochválil Angelu Merkelovou za přiznání, že zvát islámské imigranty byla chyba. No, unáhlil jsem se. Tak proč svou chybu nepřiznat.

Mezitím se totiž německá Andělka navezla do východoevropských států za poválečný odsun Němců, který prý byl morálně i politicky neodůvodněný.

Že by nám ty své islámské imigranty chtěla nacpat místo oněch odsunutých Němců? To už bych radši bral naše někdejší německé spoluobčany, kteří se podíleli na rozbití první republiky. Klíč, resp. kvóty by mohly být jednoduché. Jednoho žijícího a po válce fyzicky odsunutého Němce za jednoho českého občana přeživšího rekreační pobyt v německém koncentráku.

Tedy pokud by do toho našeho zemského ráje odsunutí Němci vůbec chtěli jít.. Podle některý našich ryzích demokratů, kteří za hlavní překážku demokracie u nás považují svobodné volby a všeobecné hlasovací právo (jinak by nemohli pořád brojit proti výsledkům parlamentních i prezidentských voleb), spěje Česko k nové totalitě.

Vůdce Sudetoněmeckého Landsmanschaftu, minimálně stopadesátikilový Berndt Posselt, jehož slova naštěstí nemají jeho váhu, se s nimi vzácně shoduje. A v souladu s výrokem Angely Merkelové nás dokonce obvinil, že míříme zpátky ke komunismu.

No nevím. Včera jsem byl na pohřbu Jany Moravcové, dobré spisovatelky, výborné rusistky a skvělé kamarádky, která kdysi pracovala jako redaktorka a později i jako zástupkyně šéfredaktora nakladatelství Československý spisovatel. Tenkrát se k ní chovali mnozí autoři i redakční kolegové jako glycerinové čípky. Na pohřbu jsem je však mohl spočítat na prstech své pravé ruky, na které mi chybí malíček.To na návrat k totalitě moc nevypadá.

Mimochodem, Jana Moravcová psala také pozoruhodné detektivní příběhy s otevřeným koncem. Podobnými příběhy jsou i kauza Čapího hnízda a s ní související porod nové české vlády, která je na spadnutí. Nebo snad na padnutí? No, nechme se překvapit!

Moji vrstevníci, ale i lidé o generaci mladší, si jistě vzpomenou na Nedělní chvilky poezie předlistopadové ČT. Nejspíš jim moc nescházejí, ale snad mi přesto prominou, že se je pro jednou pokusím oprášit:

Co je horší? Příval Turků,

či stisk ruky vůdce Kima?

Budou Češky nosit burku?

Zmrazí nás snad z Kremlu zima?

Já sázím na vůdce naše!

Vytáhnou nás z multikaše!

 

 

 

 

Autor: Jaroslav Čejka | pátek 22.6.2018 16:24 | karma článku: 34,33 | přečteno: 1089x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik