Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo si tu kope hromadný hrob?

No přece strany, které se dostaly do sněmovny, i když některé jen s odřeným hřbetem, ale pak nechtěly jít s vítězem voleb do žádné vládní koalice a teď se zase pro změnu zaklínají, že jeho jednobarevnou vládu nepodpoří ani omylem.

Šéfové zmíněných stran tomu ovšem nevěří a dokonce si fandí, protože mají hned tři želízka v ohni.

Tím prvním je naděje, že Miloš Zeman neobhájí v blížících se prezidentských volbách svůj mandát a že ho na Hradě vystřídá nějaký amorfní nástupce bez chuti a zápachu, který napodruhé jmenuje premiérem někoho z nich. Ale koho, to nevědí ani oni sami, protože se mají navzájem rádi jako kočka s křečky.

Tím druhým želízkem, které zatím trpělivě žhaví, je šance, že se ANO zalekne mediální mobilizace proti sobě a v dalším kole nominuje na funkci předsedy vlády někoho jiného ze svých řad, někoho, kdo ještě nebude trestně stíhaný. Pak by se oni (možná, snad) milostivě obětovali a v zájmu národa a státu (ač neradi) do takové vlády vstoupili, i kdyby tam měli dostat jen ministerstvo pro svobodné matky nebo státního tajemníka na ministerstvu pro imigranty a sexuální menšiny.

A konečně třetím je možnost, že nový či staronový prezident couvne a než by nechal vládnout vládu bez důvěry, raději vypíše předčasné volby.

Ale právě to by byl ten jejich hromadný politický hrob, který si v potu tváře s falešnými nadějemi neuvěřitelně hlpupě kopou. A pokud to opravdu dokopají až k předčasným volbám, tak je hlasy naštvaných voličů s vysokou mírou pravděpodobnosti v tom hrobě na dlouhou dobu zavalí. Je sice možné, že se z něj čas od času nějaký ten zombie Kalouskova typu ještě vynoří, aby děsil normální lidi, ale to bude tak všechno.

Inu, kdo chce kam, pomožme mu tam! Ale docela by mě zajímalo, na kterou z těch možností by si vsadil profesionální hráč Michal Horáček. Tedy až bude sám coby prezidentský kandidát po prvním kole voleb ze hry.

Autor: Jaroslav Čejka | čtvrtek 14.12.2017 9:51 | karma článku: 32,56 | přečteno: 848x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik