Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyberte si svého šéfkuchaře - chci říct prezidenta!

Představte si, že byste se měli podílet na výběru šéfkuchaře restaurace, kam chodíte denně na oběd! Dali byste svůj hlas někdy obhroublému, ale zkušenému kuchaři Pohlreichovi, nebo nějakému amatérovi z televizního "Prostřeno"?

Já bych tedy dal svůj hlas Zdeňku Pohlreichovi, i když mi jako člověk není zrovna dvakrát sympatický. Ale vařit umí a dokonce to jezdí učit kuchaře po celé republice, zatímco účastníci soutěžního pořadu "Prostřeno" to s vařečkou moc nesvedou. Zato se umí navzájem kritizovat a podrážet, to ano. Jim bych svůj žaludek nesvěřil a svou budoucnost bych s nimi neriskoval.

Pravda, v pátek a v sobotu se nebude volit šéfkuchař, ale prezident republiky. Což je politická funkce a politická práce. Jenže šest z devíti kandidátů si k politické vařečce zatím ani nepřičichlo. K řízení podniků a institucí ano, ale k politice ne.

Dva z kandidátů politické zkušenosti mají, jenže jeden jen jako pomocná síla v kuchyni a druhý sice jako výkonný zástupce šéfkuchaře, ale ani ten nedopadl moc slavně. Pár polévek přesolil, pár omáček připálil, těsto se mu občas zdrclo, a navíc jeho pravá ruka, která měla na starosti zásobování a výběr dodavatelů, skončila v kriminále kvůli korupci.

Ke všemu by oba připravovali nejraději samé hamburgry a hot dogy, pomfrity a bujabézy, pizzy a těstoviny, bavorské klobásy a různé eintopfy. Možná že by se naučili dělat i obstojné kebaby, pilaf a kuskus, o které moc nestojím, ale tím to pomalu končí. Ne že by to byla nějaká špatná jídla, já si však dám někdy rád i boršč, šašlyk či svíčkovou stroganof, kuřecí karí, kung-pao nebo šwej-žužu.

Takže budu volit Pohlreicha. A pokud jde o těch šest amatérů, počkám si, jestli se pustí do vaření v nějaké venkovské restauraci, ev. v poslanecké či senátní kuchyni. A na základě jejich výsledků zvážím, jestli je budu volit příště. Pokud tedy budou kandidovat. Třeba nebudou. Třeba se mezi kandidáty objeví úspěšní šéfkuchaři parlamentních politických stran.

Z nich totiž zatím neobeslala konkurs na našeho národního šéfkuchaře ani jedna. Nejspíš vědí proč. 

Autor: Jaroslav Čejka | pondělí 8.1.2018 12:36 | karma článku: 28,56 | přečteno: 615x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik