Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman skončil předposlední, Drahoš obsadil skvělé druhé místo!

Tak nějak bude hodnotit poslední debatu prezidentských kandidátů na ČT 1 většina politologů a komentátorů plnících zadání svých šéfů, i kdyby ji Zeman jasně vyhrál. To je jistota, na kterou si lze klidně vsadit už v tuto chvíli.

Horší už to bude se sázkami na vítěze druhého kola voleb. To, že se mně současný prezident jeví jako jasný vítěz obou televizních debat, je můj subjektivní dojem. To, že se to někomu jinému jeví jinak, je zase jeho subjektivní dojem. Ale na dojmech nezáleží. Směrodatný bude až výsledek druhého kole prezidentských voleb, kde bude o vítězi rozhodovat více než pět milionů rozhodčích. Tedy voličů, kteří se dostaví k urnám.

Bookmakeři, kteří se nemusí ohlížet na zájmy průmyslníků, velkoobchodníků, bankéřů, lichvářů, topmanažerů a na ně napojených politiků, kumulovaných především v Praze, ale i v dalších velkých městech, to vidí jinak než oni. Jejich sázkové kurzy favorizují Miloše Zemana. Ten tak má jednu jedinou jistotu - že ho budou volit všichni, kteří si na něj u nich vsadili.

Stát se ovšem může všechno. Na podporu Jiřího Drahoše už vyjeli velcí soukromí zemědělci s traktory. Za první republiky by se jim nejspíš říkalo statkáři, ale dnes už jsme samozřejmě dál. Proč ne. Hlavně když na jeho podporu nevyjedou tanky v čele s nějakým českým caudillem, jak se pro změnu říkalo španělskému generálu Francovi, který utopil v krvi legálně zvolenou vládu Lidové fonty ve Španělsku v předvečer druhé světové války. Tehdy mu v jeho bohulibém úsilí pomáhal sám Adolf Hitler a republikánům interbrigadisté z celé Evropy, ba i z Ameriky, zatímco západní demokratické země zachovávaly neutralitu. A také přísné embargo na dodávky zbraní, nafty a uhlí španělským republikánům.

No nic. Nikomu neradím, koho má volit. Ale voličům, kteří mají stejně jako já v úmyslu volit Miloše Zemana, si dvě rady dát přece jen dovolím:

Pokud můžete, jděte volit až v sobotu, aby nikdo neměl možnost s vaším hlasem v noci čarovat. Volit však běžte v každém případě! Když ne v sobotu, tak v pátek.

Pokud vhodíte do urny volební lístek Miloše Zemana, roztrhejte ze stejných důvodů ten, který vám zbyl, ještě před tím, než ho hodíte do koše!

Takže šťastnou ruku a pohodový víkend!

Autor: Jaroslav Čejka | čtvrtek 25.1.2018 12:28 | karma článku: 39,67 | přečteno: 1838x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik