Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rezignačka aneb žádný hněv a žádná rvačka

Jistá zdejší blogerka, které si cením pro její talent, mi tu opakovaně vytkla, že ke svým článkům neotevírám diskuse. Pokusím se tady vysvětlit, proč považuji diskuse na blogu, které se obvykle zvrhávají v hádky, za ztrátu času.  

Začnu tím, že k hádkám samozřejmě nedochází vždy. Když někdo umí psát a napíše dobrý blog na téma, které není kontroverzní, případně ho doprovodí ještě lepšími kresbami nebo fotografiemi, "diskuse" připomíná spíš návštěvní knihu při vernisáži výstavy, knihu plnou chvály, díků a kamarádského pochlebování. Konec konců, proč ne? Jeden z mých nejoblíbenějších českých básníků svého času napsal, že i on chce být někým čten a pochválen.

Horší už je, když někdo vyjádří svůj kritický názor na knihu, film či projev, případně jejich autora. O politických otázkách ani nemluvě. Pak se totiž tzv. diskuse promění v něco, co připomíná srážku fandů Sparty s fanoušky Baníku Ostrava, anebo anarchistů s neonacisty.

Ve virtuálním prostoru naštěstí nemohou létat kameny, klacky ani facky, pouze urážky. To je na jednu stranu dobře, protože to nevyžaduje přítomnost či dokonce zásah policejních těžkooděnců, ev. jízdní policie. Tady stačí dohled administrátorů a jejich případné cenzurní zásahy. Na druhou stranu to ovšem dodává "diskutérům" odvahu používat místo skutečných argumentů už zmíněné urážky, podpásové údery a jiné fauly, které nikdo nepíská.

Jak se k tomu má autor postavit? Někteří blogeři diskuse otevírají, protože vědí, že je to něco jako podmínka dostat se na ititulní stranu IDNES, i když jen do levého dolního rohu, ale na příspěvky do ní zásadně nereagují. Jiní sice reagují, ale podrážděně a agresivně, což mění diskusi ve virtuální hospodskou rvačku. Další se pak snaží o skutečnou diskusi, ale většinou i jim po chvíli, nebo po několika hodinách, začnou ujíždět nervy a jejich argumenty slábnou, zatímco jejich podrážněné repliky nabírají na útočnosti.

Bez mučení se přiznám, že jsem nějakou dobu patřil do té třetí kastegorie. Ale začátkem loňského roku jsem se zastyděl za takové bohapusté marnění času. Na Blogu IDNES se ovšem najdou moji profesní kolegové, bývalí novináři, kteří to kupodivu za marnění času nepovažují, takže diskutují do roztrhání těla či zavaření počítačové klávesnice, pohoršují se a rozčilují. Inu, to je čistě jejich věc.

Já dávám přednost tomu, jak k věci přistupuje jistý internetový časopis, který si ovšem nehraje na žádný Hyde Park, tiskne výhradně články lidí, kteří umí psát, a čtenářům nabízí možnost vyjádřit se k přečtenému mailem na adresu redakce. Ze zaslaných ohlasů pak vybírá podobně, jako to dělají tištěná média, ty nejzajímavější a nejserióznější a ty pak publikuje.

Blog je ovšem něco jako droga a zatím se ho nechci zříkat. Člověk si na psaní blogů snadno vybuduje jistou závislost. Ale samotné psaní článků považuji za drogu měkkou, takovou, jakou je třeba alkohol, nikotin nebo marihuana. Zato diskuse mi připomínají kokain, pervitin, nebo heroin a jsem rád, že jsem se ze závislosti na nich včas vyléčil.

Pravda, do předvčerejška jsem občas vstupoval do diskusí k článkům svých oblíbených blogerů, kterých je tu jako šafránu. Většinou ovšem jen proto, abych je pochválil a maximálně vznesl nějakou tu svou, obvykle jen dílčí kritickou připomínku.

Ode dneška končím i s tím. Rezignuji na účast v diskusích a loučím se s jejich účastníky parafrází dávného výroku nejmenovaného českého herce: "Vynechte mě, leví, praví, já chci zůstat zdravý!" Což je však v mém případě pouhá nadsázka, protože od dětství patřím k tzv. polymorbidním pacientům :-)

Takže přeju zdraví aspoň svým odpůrcům! A omlouvám se těm čtenářům, kteří si titulek mého dnešního článku vyložili tak, že bude řeč o případné rezignaci pánů Babiše či Fica. Politiky mám nějak plné zuby.

 

Autor: Jaroslav Čejka | pondělí 12.3.2018 12:21 | karma článku: 26,15 | přečteno: 839x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik