Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozí nám válka se Slovenskem?

Obávám se, že ano. Jakoby nestačilo, že jsme si po rozdělení republiky přivlastnili československou vlajku i s jejím modrým slovenským klínem. Teď se v rámci snahy prodloužit českou hymnu objevil i nápad připojit k ní slovenskou.  

Pravda, mělo by to jednu výhodu. Pamětníci jsou při tónech a slovech písně "Nad Tatrou sa blýská, hromy divo bijú" zvyklí stát, jenže mnozí z nich se vzhledem k svému věku už neudrží dlouho na nohou, zatímco mladí lidé, kteří by to ustáli, ji zase neznají. A navíc - krást se nemá! Slováci by to nemuseli skousnout a rázný slovenský prezident Kiska, který mění vlády jakl ponožky, by jako vrchní velitel ozbrojených sil Slovenské republiky mohl také zavelet svým tankovým jednotkám, ba i Jánošíkovým horným chlapcom k útoku na Moravu.

Ale páně Bokův pokus udělat z dosavadní české hymny nastavovanou kaši mi připadá stejně nestravitelný - a nejen mně. Kritizovat ovšem umí každý. Takže já chci přispět vlastním návrhem. Což takhle ponechat původní melodii a pokud jde o text přidat novou sloku? Bez nároku na honorář přikládám svůj vlastní pokus:

Komu se to zdá být málo,

ať zpytuje svědomí!

Vzali nám, co za to stálo,

nás Čechy to nezlomí!

Ale pozor! Nijak se nebráním dalším, umělecky vyzrálejším, genderově vyváženějším a politicky korektnějším verzím. Konečně, proč by nemohla česká vláda v demisi a rozhádaný parlament jít národu příkladem, pro jednou se sjednotit a vypsat na fungl novou státní hymnu výběrové řízení? Nebo aspoň Blog IDNES? Vždyť co Čech, to muzikant! A taky textař, samozřejmě.

Autor: Jaroslav Čejka | čtvrtek 29.3.2018 10:39 | karma článku: 24,76 | přečteno: 879x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik