Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mediální klíny do hlavy

Možná bych měl napsat propagandistické klíny, ale ono je to jedno, protože spousta lidí už ví, že většina médií slouží režimní propagandě. A jaká že to je? No přece propaganda tržního hospodářství. Jinak řečeno kapitalismu.

Nebo snad někdo zná vlivná veřejnoprávní či soukromá meinstreamová média, která propagují socialismus? Ne komunismus - na to, prosím,  pozor! - ale socialismus, jehož stoupencem byl kdysi i T. G.Masaryk. Já taková média, tedy kromě těch menšinových, neznám.

Poslední takové propagandistické perly vypudil dnes ze své myšlenkové ulity Datažurnál Seznamu.cz. pod titulkem "Bylo za komunistů líp? Zjistili jsme překvapivá fakta a čísla". Aby mě nikdo nemohl obvinit z překrucování tvrzení publikovaných pro jistotu v rubrice Zprávy, která neumožňuje čtenářské diskuse (což považuji za správné, protože kdo chce diskutovat, měl by být schopen napsat polemický článek a ne jenom pár výkřiků do virtuální tmy), uvádím jednotlivá tvrzení kurzívou jako citace:

- Většina potravin a zboží je dnes podle našeho přepočtu levnější a dostupnější. Levněji kupujeme i spotřební zboží. Zdražily naopak některé služby (lístek do MHD či svoz odpadu).

Potraviny a spotřební zboží jsou při prostém přepočtu skutečně mnohdy levnější. Obyčejný rohlík stával třicet haléřů a dnes obvykle 1,50, tedy jen pětkrát více, zatímco průměrné platy jsou desetkrát vyšší. Výběrové máslo stávalo deset korun, zatímco dnes se blíží k 50 Kč. I to je jen pětkrát dražší, takže pro člověka s průměrným příjmem vlastně levnější. Horší je to už s hovězí svíčkovou, která dnes stopjíé plus minus destkrát tolik než za komunistů. Zato se dobře shání, protože spusta lidí na průměrný příjem nedosáhne - a tudíž ani na svíčkovou... Nekvalitní oblečení vyjde i po přepočtu přibližně stejně. Kvalitní mnohem dráž. Stejné je to u bot, aut nebo elektroniky. Ta je ovšem mnohem lepší a dostupnější, než bývala za tzv. reálného socialismu (Komunismus u nás nikdy nebyl, ani reálný, ane nereálný, to už dnes málokdo ví. Komunismus, coby beztřídní společnost, ve které nebudou existovat peníze, se už naší generaci jevil jako pouhá utopie.) A aby ta auta nebo elektronika nebyly po třiceti letech lepší! A že zdražily některé služby? Všechny! Od prádelen a čistíren přes taxíky až po ten svoz odpadků. A elektřina, plyn, vodné a stočné podražily v absolutních cenách až o 100 %, po přepočtu tedy až dvakrát.

- Jsme vzdělanější společnost. Ubylo lidí se základním vzděláním a přibylo lidí s vysokoškolským titulem. Stále více lidí se dokáže dorozumět cizími jazyky.

Pane bože, to je objev! Za první republiky bylo lepší školství než za Rakouska a za reálného socialismu byli lidé v mnoha směrech v průměru vzdělanější naž za první republiky. Zejména v technických disciplinách a přírodních vědách. V oblasti humanitních disciplin to bylo složitější, protože jejich výuka byla často deformovaná politickými požadavky. Takže ano, dnes se naprostá většina mladších lidí domluví anglicky. Horší už to je s němčinou, francouzštinou a španělštinou - o ruštině ani nemluvě. Mladé generace také získávají tzv. druhou gramotnost - umí to s informačními technologiemi. Ale pokud jde o dějepis, zeměpis, literaturu či výtvarné umění a architekturu, tak co si nevygooglují, neznají. Neumí číst, čímž nemyslím, že jsou negramotné, ale většinou jim dělá problém chápat při čtení náročnější text a čím dál častěji neumí číst nahlas. O schopnosti používat spisovnou češčtinu ať už v mluveném či psaném projevu, raději pomlčím. A že ubylo liídí se základním a přibylo lidí s vysokoškolským vzděláním? Stačí se podívat na televizní vědomostní soutěže, aby člověk zjistil, že mnohý mašinfíra či truhlář v důchodu si co do znalostí s mnohým dnešním vysokoškolákem - dámy prominou - může vytřít zadek.

- Stavíme méně bytů. Žijeme na větším prostoru a snižuje se počet lidí, kteří bydlí v jednom bytě.

To je pravda. Ale také je pravda, že nové byty či domy se kupují hlavně na hypotéku a že mladí lidé se tak většinou zadluží na celý život. A pak stačí nějaká životní katastrofa, jako je dlouhotrvající nemoc, nebo ztráta zaměstnání či životního partnera, a postižený často přijde o nemovitost i o peníze a v extrémním případě končí jako bezdonovec. (Což bylo mimochodem za komunistů nemyslitelné.)

- Zvyšuje se věk, ve kterém se vdáváme (ženíme) a pořizujeme první dítě. Manželství vydrží méně než před rokem 1989.

Což není dobré. A pak se divíme, že se k nám hrnou imigranti s vysokou porodností - od přizpůsobivých, pracovitých a tedy vítaných až po ty nepřizpůsobivé a nevítané.

- Prodlužuje se věk dožití a přibývá lidí v důchodovém věku.

A to je dobře, nebo špatně? Pro seniory jistě dobře, ale pro společnost, která se o ně mnohdy nedovede odpovídajícím způsobem postarat, nepochybně špatně. Za socialismu se důchody pohybovaly kolem 60 %  platu, dnes kolem 40 %. A doplatky za léky, které důchodce udržují při životě, bývají vysoké a lleckdy až neúnosné. Za komunistů nebyly žádné.

- Kouříme více cigaret a pijeme o něco více alkoholu.

A zase - to se chlubíme, nebo si stěžujeme? Je vyšší spotřeba cigaret známkou projevem vyšší životní úrovně, nebo pseudořešením neuspokojivé životní situace kuřáků a pijáků? Na to neumím odpovědět, ale jedno vím jistě, že jde o dost tristní výsledek nejrůznějších antikuřáckých a protipijáckých kampaní a opatření, které zbytečně spolykaly spoustu peněz z veřejných rozpočtů.

Takže, kdy bylo líp? Za komunistů, nebo za kapitalistů? Jak kdy a jak komu, říkám já. A dodávám, že podle mého názoru je celková bilance téměř třiceti let budování kapitalismu v Čechách a na Moravě dosti bídná. Nebo alespoň neuspokojivá. Tedy až na výrazné zlepšení v oblasti lidských práv. Skrytá cenzura sice stále existuje a BiS leckomu odposlouchává telefony, ale z politických důvodů se už nikdo nezavírá. Což je super. Ale má nám to stačit?

Já si myslím, že ne.

 

Autor: Jaroslav Čejka | středa 2.5.2018 18:10 | karma článku: 33,44 | přečteno: 1075x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik