Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asi bude válka s Turkem

Nebo s Evropskou unií? Turci se naštvali na Rakousko kvůli rušení mešit a EU na Maďary kvůli Orbánovu plotu, na nás pro Čapí hnízdo, na Poláky, že netancují, jak ona píská, a na nás všechny kvůli kvótám. Doba, zdá se, přeje nótám.

Jenže dějiny jsou plné tureckých pokusů o ovládnutí Evropy. Svého času je musel před Vídní zastavit polský král Jan III. Sobieski a kromě jiných i čeští vojáci. Pravda, dneska za námi stojí NATO, ale co za to? Zadarmo to asi nebude. A protože atlantická svatá aliance považuje za největší hrozbu Putinovo Rusko, vypadá to, že budeme muset vyslat do Pobaltí mnohem víc vojáků než jen nějaký ten prapor.

Ale co potom s Turkem? Turecký prezident Erdogan si u Rusů už před časem vyžehlil svůj průšvih se sestřeleným ruským letadlem a dneska je s Putinem jedna ruka. Skoro jako Donald Trump s Kim Čong unem, i když tu kvalitu to ještě nemá.

Turecko je totiž ještě pořád členem NATO a má jednu z nejsilnějších armád na světě, zatímco Evropa je už se Spojenými státy v obchodní válce. Nepovede ono to všechno k rozpadu NATO a tradičních spojeneckých svazků?

Osobně bych to tipoval na vytvoření nových geopolitických os z Číny, Ruska a Turecka na straně jedné a Ameriky, Japonska, Koreje (sjednocené pod velkým vůdcem Kim Čong unem) na straně druhé.

Kam se pak máme vrtnout my, to ovšem nevím. Věčná škoda že Tomáš Baťa nerealizoval svůj plán koupit v Jižní Americe  kus Patagonie a přestěhovat tam český národ. Na jihu je tam sice kurevská zima, ale v Evropě začíná být zatraceně horko. A prognóza nestojí za zlámanou grešli.

Tady je prostě dobrá rada drahá. A výzvě "Babo raď!" chybí relevantní adresátka, protože bulharská baba Vanga je po smrti, ruská baba Jaga nevylézá ze své chaloupky na kuří nožce a německá baba Angel je ráda, že je ráda. Zatím se zmohla jen na přiznání, že zvát migranty byla chyba.

Ale nebuďme maximalisté! Zaplať pámbu aspoň za to.

A dejme si ruce na to!

 

Autor: Jaroslav Čejka | čtvrtek 14.6.2018 13:29 | karma článku: 31,02 | přečteno: 836x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
BLOG UKONČEN!

(Autorovy nejlepší prozaické blogy vyšly v knize Magická setkání -s podtitulem Puzzle story - v nakladatelství KMEN.)

Seznam rubrik